Мармелад у домашніх умовах: топ-5 рецептів
Опубліковано 20 Травень 2021 о 10:00
Блог Діти в місті Кривий Ріг > Мармелад у домашніх умовах: топ-5 рецептів
Photo: Freepik
Рано чи пізно перед кожною мамою постає питання — чи давати малюкові солодке. А точніше — з якого віку починати давати солодощі. Бо ж погодьтеся, важко уявити школяра, який ніколи не їв солодкого.
Варто зауважити, що цукор, вірніше глюкоза, необхідна малюкам, щоб виробляти енергію. А її маленьким непосидам потрібно дуже багато. Солодкі продукти повинні бути в раціоні дитини. Справа лише в раціональному підході та правильному виборі солодощів. Одним із найкорисніших вважається мармелад, приготовлений у домашніх умовах.
З якого віку можна давати дитині мармелад
Першими солодощами, які потрапляють в організм малюка, є лактоза, яка міститься в материнському молоці. З введенням прикорму малюк пробує солодкі ягоди та фрукти, пюре та соки з них. Лікарі наполягають, що до 2-х років інші солодощі дітям не потрібні. А ось після досягнення цього віку дітям цілком можна дозволити мармелад. Краще приготувати його вдома. За умови дотримання всіх правил, домашній мармелад буде точно смачнішим, а головне — безпечнішим для здоров’я малюка, ніж куплений у магазині.
Користь мармеладу
Мармелад містить вітаміни А, Е, С, і D, вітаміни групи В, залізо і магній, калій і фосфор, мідь і кальцій, натрій і інші корисні компоненти. Безсумнівно такий склад корисний і для дітей, і для дорослих.
Справжній мармелад з природних і натуральних компонентів не принесе шкоди дитині, звичайно, при вживанні в розумних дозах. Він украй рідко викликає алергію і благотворно впливає на дитячий організм. Але так як продукт містить цукор, при надмірному споживанні він може погіршити стан зубів, викликати карієс, спровокувати діатез і цукровий діабет.
Рецепти домашнього мармеладу
Photo: Freepik
На жаль, сьогодні на прилавках магазинів важко знайти справжній мармелад. Покупні ласощі часто містить барвники, ароматизатори і різні консерванти. Подібні компоненти надають продукту яскравий колір і смак, продовжують термін служби виробів і здешевлюють процес виготовлення.
Яблучний мармелад
Інгредієнти:
- яблука — 1 кг;
- лимонний сік — 1 столів. ложка;
- цукор — 0,5 кг
Яблука вимити і видалити серцевину, не зчищаючи шкірку, порізати на дольки. Зварити у воді до м’якості і подрібнити у блендері. Яблучне пюре тушкувати хвилин сорок, додати цукор і лимонний сік, перемішати і тушкувати ще годину, іноді перемішуючи. Нанесіть суміш на металеву поверхню. Якщо вона не розтечеться, ласощі готові. Розкладіть суміш до ємностей і залиште застигати.
Цитрусовий мармелад
Інгредієнти:
- апельсин — 4 шт.;
- грейпфрут — 2 шт.;
- цукор — 350 грам.
Почистити фрукти, м’якоть довільно порізати, скласти в ємність, засипати цукром і залишити на 6–10 годин. Потім масу довести до кипіння і варити близько години до бажаної густоти. Суміш розлити по формах і залишити до застигання.
Вишневі ласощі
Інгредієнти:
- 1,5 склянки замороженої вишні;
- 1,5 ч. л. агар-агар;
- 5 ст. л. цукру;
- вода.
Розморожену вишню засипати цукром. Рідина, отриману в процесі розморожування, можна не зливати. Подрібнити масу до стану пюре. Його повинно вийти 300 мл, якщо менше — потрібно долити необхідну кількість води. Додати до ягід агар-агар, розмішати та дати загуснику набрякнути (приблизно 20 хвилин). Нагріти суміш на маленькому вогні до кипіння, періодично помішуючи. Потім вилити ягідне пюре в форму з бортиками або маленькі формочки (для льоду або для цукерок). Охолодити.
Апельсиновий мармелад
Інгредієнти:
- 5 апельсинів;
- 11 ст. л. цукру (з невеликою гіркою);
- 1,5 ст. л. апельсинової цедри;
- 1 пакетик яблучного пектину або загусника на основі пектину.
У пектин додати столову ложку цукру, перемішати. Відтиснути з фруктів 400 мл соку. Якщо вийшло менше, додати води до потрібного обсягу. Змішати сік з цукром і цедрою, поставити на маленький вогонь, довести до кипіння і кип’ятити 3 хвилини. Потім додати в гарячу масу пектин і проварити ще 5 хвилин. Помістити в форму для застигання.
Домашній мармелад з соку
Інгредієнти:
- 400 мл сливового (або будь-якого іншого) соку;
- 1 ст. л. агар-агар;
- 200 г цукру.
Змішати агар-агар з 300 мл соку, дати набрякнути близько 30 хвилин. Влити в каструльку 100 мл соку, що залишилися, додати 200 г цукру, довести до кипіння і долити в цю рідину сік з набряклим агар-агаром. Постійно помішуючи, знову довести до кипіння на маленькому вогні. Зняти, дати масі трохи охолонути, розлити силіконовими формочками. Коли охолоне остаточно, можна поставити його в холодильник на кілька годин.
Поради з приготування
Звичайно, самим безпечним стане домашній мармелад. Для готування використовуйте посуд з товстими стінками і дном, щоб компоненти не пригоріли. У процесі варіння постійно заважайте масу дерев’яною ложкою. Готову масу зручно розливати у формочки з силікону для міні кексів, цукерок або льоду. Крім того, суміш можна залити одним шаром у велику ємність, а після застигання розрізати на порції.
Для застигання мармелад краще залишити при кімнатній температурі або в прохолодному місці. В даному випадку він застигне приблизно через 30–40 хвилин. В холодильнику на застигання йде хвилин десять. Але не прибирайте ласощі в морозильник, інакше після розморожування воно потече.