Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста


Опубліковано 11 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста


Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста

Photo: Freepik


Через постійні сигнали тривоги більшість українців опинилися в ситуації хронічного недосипу. Як відомо, здоровий сон дорослої людини має тривати 6-8 годин. При цьому дітям, щоб повноцінно висипатися, потрібно спати до 13 годин.

«Діти в місті» публікують корисні поради тренера зі сну Ніка Літтехалеса, який навчив спати відомого футболіста Кріштіану Роналду. Його поради допомагають спортсменам відновлюватися навіть попри жорсткий графік тренувань.


Цикли сну


За словами Ніка Літтехалеса, восьмигодинний сон для повного відновлення організму – це міф. Сон людини підпорядковується природним циклам. Кожні 90 хвилин людина перемикається з фази глибокого сну на швидкий і назад. Надважливо не переривати ці цикли, тому свій сон потрібно планувати таким чином, щоб його тривалість ділилася на 90 хвилин. Це може бути 4,5 години, шість або сім з половиною годин.


Наприклад, якщо вам потрібно прокидатися о 7 годині ранку, лягайте о 5.30, 4.00, 2.30 або 23.30.


Планування на тиждень



Photo: Freepik


Для того, щоб людина висипалася, їй необхідно прагнути до 35 циклів сну на тиждень або 5 на день. Якщо декілька ночей підряд вам не вдається виспатися, наступної ночі або навіть у середині наступного дня необхідно компенсувати цей недосип. Щоб спостерігати за своїм графіком сну, можна записувати його та планувати.


Менше, але частіше


Організм людини тісно пов'язаний з природою. Саме тому люди сплять вночі, коли темно. Також природний час для сну – це середина дня і час між п'ятьма та сімома годинами вечора. Саме в ці часові проміжки організм найкраще відновлюється.

За словами тренера, люди цілком можуть менше спати вночі, компенсуючи це денним сном. Крім цього, можна навіть ділити сон на три частини: вночі, вдень та рано ввечері.


Читайте також: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів


Відновлення



Photo: Freepik


Нік Літтехалес зазначає, що людям необхідно думати категоріями відпочинку, а не сну, адже відновлювати сили можна не лише під час сну. Контрольовані періоди відновлення, які можуть тривати приблизно 30 хвилин, треба присвячувати відпочинку у тиші або під музику. Важливо розслабитися або присвятити час медитації. Навіть якщо вам не вдається поспати, такі перерви допоможуть вам відновитися.


Вам також може знадобитися наша стаття: Дитина боїться темряви: як заспокоїти дітей під час вимушеного світломаскування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук