Новини МОН: новий навчальний рік, вступ та документи про освіту


Опубліковано 28 Червень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Новини МОН: новий навчальний рік, вступ та документи про освіту


Новини МОН: новий навчальний рік, вступ та документи про освіту

Photo: Freepik


Через воєнний стан в Україні Міністерство освіти і науки вносить низку змін в навчальний процес. У 2022 році вже скасували ЗНО та спростили вступ до вишів, а тепер йде активна підготовка до нового навчального року.

«Діти в місті» зібрали головні новини освіти на даний момент.


Початок навчання


Попри складні безпекові умови в уряді планують вчасно розпочати новий навчальний рік. На засідання 24 червня прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що уряд рекомендує розпочати навчальний рік у школах з 1 вересня, а в університетах — з 15 серпня. Навчання відбуватиметься очно там, де це буде можливим. Інші навчальні заклади продовжать навчатися в онлайн-форматі.


На місцеву владу покладені обов’язки по забезпеченню процесу навчання. Вони мають:

  • організувати регулярні навчання з евакуації учнів до сховищ та уроки безпеки;
  • візуалізацію шляху до безпечних місць в усіх закладах освіти;
  • у сховищах повинні бути всі умови для перебування та навчання;
  • у кожному освітньому закладі має бути тривожна кнопка на випадок надзвичайної ситуації.


Втім, Верховна Рада розробила і запасний план, ухваливши законопроект №7325. Документом дозволяється корегувати тривалість навчального року, дату його початку та завершення під час дії воєнного стану. Дія норми про 175 навчальних днів протягом навчального року тимчасово призупинена. Таким чином, навчальний рік не обов'язково розпочинати 1 вересня. Але, згідно з рішенням Кабміну, новий навчальний рік розпочнеться 1 вересня та закінчиться 30 червня.


Класи без обмежень


Крім цього, законопроектом №7325 було скасовано вимоги до максимальної кількості учнів у класі. Як пояснили в МОН, нова норма стосується навчання за дистанційною формою і пов’язана з великою кількістю дітей, які перебувають за кордоном, та внутрішніх переселенців.

Як відомо, згідно з законодавством в одному класі не могло бути більше 30 дітей. Тепер для організації дистанційного навчання наповнюваність класів може бути більшою.


Документи про освіту



Photo: з відкритих джерел


В електронну систему «Дія» додадуть можливість отримувати документи про освіту. Це дасть можливість людям з окупованих територій користуватися цифровими копіями. Крім того, буде максимально спрощений вступ до вишів для дітей з територій, постраждалих від війни.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Навчання у Німеччині: особистий досвід українських дітей


Додамо, що в МОН зібрали номери телефонів, які можуть знадобитися в рамках вступної кампанії 2022.



Photo: МОН


Виїзд дітей за кордон


У мирний час українські діти нерідко виїжджали за кордон на екскурсії або відпочинок. У зв’язку з воєнним станом в Україні змінили процедуру вивезення дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення.

Тепер групи дітей можна буде вивозити за кордон лише за наявності згоди Національної соціальної сервісної служби, без нотаріального засвідчення документів. Як пояснили в ДПСУ, це допоможе більш швидко організовувати виїзд дітей та зробить процес контрольованим.


Документи, необхідні для проходження прикордонного контролю:

  • Згода Національної соціальної сервісної служби на виїзд групи дітей.
  • Списки групи дітей, які виїжджають за кордон на оздоровлення та відпочинок, та осіб, які супроводжують їх.
  • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон дитини або свідоцтва про народження дитини.
  • Погодження службою у справах дітей згоди представників кожної дитини на її виїзд за кордон.
  • Заява батьків на виїзд дитини за кордон, завірена службою у справах дітей (може здійснюватися без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків).


Вступ до коледжів та училищ



Photo: Freepik


Як повідомили в Міносвіти, з 23 червня 2022 року триває реєстрація електронних кабінетів вступників на основі 9-ти класів (базової середньої освіти).

Абітурієнти можуть скористатися інструкцією по створенню кабінету, яка розміщена на сайті в розділі #Вступ-2022: «Інформаційні матеріали» та «Відеороз'яснення».


Читайте також: Новини від МОН: безкоштовна освіта, реєстрація на НМТ та спортивні онлайн-секції






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук