Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Опубліковано 17 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт

Photo: «Незламна Україна»


Велика кількість українських біженців через російську агресію опинилися в сусідній Польщі. Саме Польща прихистила найбільше українок з дітьми та надала їм допомогу. Втім, з наближенням 1 вересня все гостріше постає питання освіти українських дітей за кордоном.

«Діти в місті» розкажуть про освітню ініціативу «Перша українська школа у Польщі», яка надає можливість дітям продовжити отримувати освіту відповідно до української навчальної програми Міносвіти.


Три школи у найбільших містах



Президентка фундації «Незламна Україна» Вікторія Гнап

розповідає, що з березня організації вдалося відкрити три українських школи у Польщі. Наразі свої двері для школярів відкриють школи у Варшаві, Вроцлаві та Кракові. Школи є безкоштовними, тому всі необхідні для навчання матеріали дітям надають.

У школах працюють українські вчителі та директори. Крім стандартної освітньої програми, передбачене вивчення польської мови. Також за потребою дітям буде доступний реабілітаційний курс від психологів.



Розважальна програма


У школах займаються не лише освітнім напрямком, а й розважальним. Протягом літа на базі шкіл організовували дитячі табори, різноманітні творчі та спортивні гуртки, а також конкурси, івенти, перегляди фільмів та екскурсійні програми. За словами президентки, протягом літа у заходах взяли участь понад 3 тис. дітей.


Слідкувати за подіями та івентами можна у соціальних мережах проєкту.


Наразі на постійній основі діють гуртки:

  • тхеквандо,
  • хореографія,
  • робототехніка,
  • дитяча дипломатія,
  • англійський клуб.


Як повідомили у фундації, на осінній семестр до «Першої української школи у Польщі» зареєструвалось 5927 дітей. Це дещо перевищує спроможності фундації, тому наразі йде робота по залученню додаткового фінансування.


Вам може знадобитися наша стаття: Допомога українцям: безкоштовні ресурси для вивчення іноземної мови


Як обрати між польською та українською школами



Photo: «Незламна Україна»


Варто зазначити, що багато українських сімей віддали дітей до польських шкіл. Наразі польська освітня система дуже перевантажена через велику кількість біженців. За даними UNICEF, на кінець весни у польських школах навчалося близько 190 тис. дітей з України.

Найбільші проблеми з вільними місцями у школах виникають у великих містах, де найчастіше залишаються українці. Крім того, через незнання польської мови, українські діти не завжди встигають за своїми однолітками поляками, тому іноді навчання є не найефективнішим. Попри те, що у Польщі не розглядали можливість створення будь-яких інших систем навчання окрім польської, українські школи таки працюватимуть.

Незважаючи на всі складнощі, саме батьки обиратимуть, в якій школі краще навчатися дитині. Вибір потрібно робити, враховуючи плани на майбутнє. Звичайно, багато батьків досі перебувають у стані невизначеності, але новий навчальний рік стартує зовсім скоро, тому треба визначатися.


Переваги українських шкіл у Польщі:

  • безперервне навчання за звичною програмою,
  • злагоджене поетапне вивчення навчальних предметів за програмою Міносвіти,
  • відсутність відмінностей між навчальними програмами та класами,
  • викладання рідною мовою,
  • додаткові підготовчі курси з вивчення польської мови,
  • можливість безперебійного переходу на навчання в українську школу.


Для тих дітей, які не зможуть влаштуватися в українські школи за кордоном через брак місць, доступні інші форми навчання в українських школах. Детальніше про це ми писали у матеріалі: Екстернат, дистанційна та очна освіта: як організувати навчання в умовах війни.


Переваги польських шкіл:

  • поглиблений рівень вивчення польської мови,
  • адаптація та підготовка до вступу в виші Польщі,
  • міжнародне визнання польських документів про освіту,
  • вищий рівень інтеграції у польськомовне середовище й польське суспільство.


Додамо, що в Польщі навчання є безкоштовним та обов’язковим.


Читайте також: Добірка ресурсів, де можна вивчати польську мову






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук