Як за допомогою харчування підтримати здоров'я восени: поради нутриціолога


Опубліковано 26 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Як за допомогою харчування підтримати здоров'я восени: поради нутриціолога


Як за допомогою харчування підтримати здоров'я восени: поради нутриціолога

Photo: Freepik


На жаль, осінь є періодом простудних захворювань, занепаду сил, частої зміни настрою та навіть депресій. До цього додається стрес, який відчувають українці.




Дипломований нутриціолог Вікторія Андрющенко

в інтерв'ю «Діти в місті» розповіла, як підтримати себе та зміцнити імунітет в осінній період, а також назвала сезонні продукти, які необхідно включити до свого раціону.






Овочі, фрукти та спеції


Вікторія Андрющенко радить додавати в раціон продукти, що зігрівають. Це помаранчеві, жовті та червоні фрукти та овочі, такі як морква, гарбуз, диня, буряк.


«Наприклад, гарбуз – це унікальний продукт! Недаремно його часто використовують у програмах лікувальних дієт. Гарбуз покращує травлення, очищує організм, виводить зайву рідину. Також приносить користь нашій шкірі та волоссю за рахунок вмісту в ньому бета-каротину. Гарбуз ідеально засвоюється термічно оброблений. Його можна запікати, використовувати як гарнір, першу страву і додавати до смузі», - розповідає фахівець.


Вам можуть стати в нагоді наші добірки з рецептами:


Також, за словами нутриціолога, восени буде корисно додати до раціону спеції.


«Вони покращують травлення та кровообіг, а також гарні антиоксиданти. Наприклад: кориця, зіра, мелена паприка, куркума, гвоздика. З імбиром потрібно бути акуратнішими, не рекомендується використовувати його при підвищеній температурі та підвищеному тиску. На день використовуємо один-два види спецій. Бажано не змішувати між собою. Можна додавати до напоїв, гарячих страв, салатів, смузі», - зазначає Вікторія Андрющенко.



Photo: Freepik


Вам може сподобатися наша стаття: Харчування та стрес: рекомендації та поради від нутриціолога


Вітаміни та солодощі


Нутриціолог зазначає, що чудовою альтернативою солодощам є мед.


«Хочеться солодкого? Додамо до чаю мед. Мед без термічної обробки має бактерицидний ефект, містить велику кількість мікроелементів, вітамінів та ферментів», - наголошує Вікторія Андрющенко.


Крім цього, необхідно включити до раціону наступні продукти:

  • Чай з шипшини містить великі запаси вітаміну С. У 100 гр шипшини 1150 мг. Для порівняння, у лимоні всього 46 мг.
  • Боротися з втратою енергії допоможе зелений чай – сильний антиоксидант. Зручно приймати у таблетках (в одній міститься норма 5-6 чашок чаю).
  • Від холодних пальців рук та ніг врятує Гінко Білоба. Вона збільшує кровообіг та позитивно впливає на роботу мозку.
  • Почуття втоми та виснаження допоможе уникнути тропічна рослина – гуарана. Вона не лише поставить вас на ноги після застуди, а й прискорить мислення.
  • Не забуваймо про напій Мате. Він стимулює як фізичну, так і психічну активність. На думку фахівців, парагвайський чай значно знижує ризик розвитку депресій, знервованість, регулює цикл сну.


Читайте також: Топ рекомендацій щодо харчування для дітей від ВООЗ: це мають знати всі батьки






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук