Плюси та мінуси навчання в Чехії


Опубліковано 27 Вересень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Освіта >  Плюси та мінуси навчання в Чехії


Плюси та мінуси навчання в Чехії

Photo: world-study.ua


Європейські країни залучають абітурієнтів своїми освітніми програмами. Вони пропонують можливість навчатися у гарних інститутах та університетах, а також отримати диплом міжнародного зразка.


На сьогодні навчання в Чехії для українців має певні особливості, про які потрібно знати. Так, виші не приймають іноземців лише за документами, вони вимагають складання іспитів.


Які ж вони мають переваги та недоліки?


Позитивні сторони навчання


Вступити до університету в Чехії можна лише за результатами іспитів. Це стосується як державних, так і приватних вишів. Крім цього, необхідно складати іспити, як за профільними предметами, так і з іноземної мови. Але останній не буде потрібний, якщо ви вже отримали сертифікат про рівень володіння ним.

Деякі університети вимагають, щоб студенти знали чеську мову на рівні В1 чи В2. Щоб підтягнути його рівень, можна пройти мовні курси при тому інституті, до якого абітурієнти мають намір вступати. Також українцеві доведеться пройти процедуру визнання атестату в Чехії.


Переваги навчання у Чехії:

  • у державних вишах навчання є безкоштовним для всіх без винятку;
  • якісне здобуття знань;
  • можливість подорожувати європейськими країнами, заводити нові знайомства;
  • перспективи отримання хорошої і престижної роботи.


Якщо студент вступив до державного вишу, за саме навчання йому не доведеться платити. Він оплачуватиме лише проживання, при цьому ціни такі самі, як в Україні, а іноді й менші. Якщо ж ви вступаєте до приватного університету, там вартість навчання складе від 2000 євро на рік, що залежить від його рівня.

Студент також одержує чеську візу, яка відкриває перед ним багато можливостей. А ще він може користуватися різними знижками у транспорті та закладах.


Недоліки чеського навчання


Рівень навчання у Чехії, як розповідають фахівці World Study, дуже високий. Але вступити не так легко, як здається. Зокрема, студентам доведеться зіткнутися із чималим конкурсом. Особливо це стосується державних університетів.


Кожен іноземець обов'язково має скласти іспит з чеської мови. Якщо ж він не володіє нею, то й вступити не зможе.

Ще одна цікава особливість – контроль за відвідуванням вишу. Поліцейські стежать за тим, наскільки відповідальний іноземний студент. Вони можуть прийти на вашу пару і поцікавитися, чи ви прогулюєтеся. Якщо людина не з'являється на навчанні, її можуть виключити з вишу та відправити додому, позбавивши студентської візи.

Крім того, не всі інститути можуть надати студенту житло. Тому необхідно подумати про те, де ви житимете.


Загалом освіта у Чехії має дуже багато переваг. Воно дуже якісне та дає можливість відкрити для себе нові перспективи.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук