Ходунки та інші популярні речі, які можуть зашкодити малюку


Опубліковано 06 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Ходунки та інші популярні речі, які можуть зашкодити малюку


Ходунки та інші популярні речі, які можуть зашкодити малюку

Photo: Freepik


Мало не щотижня з’являються нові пристрої та винаходи, які полегшують життя молодим батькам. Проте навряд чи варто одразу пірнати головою у комфортне батьківство. Адже педіатри разом із Міністерством охорони здоров’я України не завжди погоджуються із доречністю та безпечністю таких винаходів.

«Діти в місті» підготували статтю, яка допоможе молодим батькам зберегти здоров’я дитини, а також уникнути зайвих покупок.


Ходунки


У МОЗ зазначають, що дитина набуває нових навичок поступово. Перш ніж повноцінно встати на ноги, мають укріпитися м’язи спини та хребет. Якщо дитину зарано поставити на ходунки, то навантаження на ще слабкий хребетний стовп зросте в рази. Це може призвести до викривлення хребта та зіпсувати поставу.

По-друге, ходунки не зовсім допомагають розвивати у дитини навичку ходьби. Адже дитини швидко звикає спиратися на ходунки, а не на власні ніжки.


М’які іграшки та бортики у ліжку дитини


МОЗ вважає, що це надзвичайно важливе питання. Коли дитина спить, у ліжечку не має бути нічого зайвого м’якого, окрім ковдри. Бортики, іграшки і інші м’які речі можуть збільшити ризик виникнення СРДС (синдрому раптової дитячої смерті).

Крім того, чим більше м’яких речей у ліжку, тим більше вони збирають пил. А значить, більша ймовірність, що в цих речах заводяться пилові кліщі. Через них у дитини може з’явитися алергічна реакція, яку батьки часто розцінюють, як реакцію на якийсь компонент їжі.

До речі, у травні минулого року у США заборонили виготовлення, розповсюдження та імпорт м’яких бортиків саме через їхню небезпеку для життя малюків.


Читайте також: Добірка міфів про здоров’я дитини


Подушечка під голову



Photo: Freepik


Через особливість тілобудови малюка і його пропорції подушка не потрібна дитині десь до двох років. Малюку вона більше заважає.

Голова малюка більш спокійно і зручно лежить на матраці навіть коли дитина спить на боці. Дорослим в такому випадку потрібна подушка, щоб підтримувати шию, адже плечі дорослого дещо ширші за голову.


Пустушка малюкам на грудному годуванні


Вважається, що пустушка імітує материнські груди, тому вона заспокоює дитину. Насправді ж вона має лише сосок і не має ореолу. Тому через довге використовування дитина смокче груди інакше, недостатньо добре їх захоплює. Коли дитина привчилася до пустушки, вона не висмоктує достатньо молока з материнських грудей.

Проте не варто взагалі від них відмовлятися. Педіатри відзначають, що коли дитина засинає і смокче пустушку, це знижує ризик СРДС.


Ніблер – сіточка для прикорму


За допомогою ніблеру батьки вводять дитині нову їжу. Але дитина продовжує смоктати й не вчиться жувати їжу. Вона не розрізняє консистенцію їжі, її особливості. Чим довше малюк користується ніблером, тим складніше йому зрозуміти, як справлятися зі шматочками їжі.

Коли дитина смокче їжу з ніблера, вона активніше працює яснами. Така навичка травмує материнські груди під час годування дитини.


Круг для плавання на шию


Круг для плавання не вчить дитину плавати. Його використання має бути дуже обмеженим та обережним. Якщо у простір між кругом та шиєю дитини потрапляє вода, дитина може вдавитися нею.

Хибне відчуття безпеки знижує пильність батьків, і вони можуть лишати дитину саму у ванній на деякий час. Це неприпустимо, адже щойно дитина почне діставати ніжками до ванни, вона може відштовхнутися від неї та перевернутися.


Вам може сподобатися стаття: Денний сон: основні правила для малюків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук