Добірка книг про статеве виховання


Опубліковано 07 Лютий 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Добірка книг про статеве виховання


Добірка книг про статеве виховання

Photo: Freepik


Як би добре батьки не готувалися, вони завжди опиняються у глухому куті, коли дитина відкрито питає про «це». Статеве дозрівання, різниця між жінками і чоловіками, питання про вагітність і народження дітей досі змушують батьків ніяковіти.

«Діти в місті» підготували добірку книг, які допоможуть правильно сформулювати думки і відповісти на незручні питання. Ці книги допоможуть вберегти дитину від комплексів, страхів і міфів, пов’язаних зі статевим дозріванням та інтимними моментами.


Юлія Ярмоленко – Малечі про інтимні речі


Книга дуже прийшлася до душі батькам, і на сайтах ви знайдете багато схвальних відгуків. Юлія Ярмоленко розповідає малечі про органи, які ми прикриваємо білизною. Пояснює, що ми їх ховаємо не тому, що вони якісь не красиві або сороміцькі, а тому, що вони тендітні і приватні, і до них потрібно ставитися дуже делікатно.



Photo: "Діти в місті"


Рут Мартін, Аллан Сандерс – Маленькі дослідники: Моє дивовижне тіло


Прекрасна дитяча енциклопедія, яка відповідає на всі дитячі питання про людське тіло. Вона розповідає, як функціонують органи, де вони розташовані, що для них корисно, а що небезпечно. Окрім основних органів, автори також приділяють увагу і статевим органам.

Хороша книга, з якої варто починати знайомство дитини із власним тілом.


Вам може знадобитися наша стаття: Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини


Анна Герцог - Не в капусті й не лелека


Книга розповідає про родину Оскара з Мію та їхніх батьків. Скоро у дітей з’явиться братик, і батьки вирішують чесно і делікатно розповісти, як з’являються діти. Інформація у книзі подана живими діалогами, в яких дитина знаходить свої питання і відповіді на них.



Photo: "Діти в місті"


Пере Фонт Кабре – Відверта розмова про «ЦЕ». Перший підручник зі статевого виховання дитини


Справжній бестселер зі статевого виховання. Свого часу це була чи не єдина з сексуального виховання. Книга розповідає, з чого складається тіло, чим хлопчики відрізняються від дівчат та чому ми різні. Далі діти занурюються у дорослішання, зміни в тілі, почуття, стосунки між людьми. Окремо автор приділяє увагу важливому питанню «Про що не можна мовчати», де описує приємні і неприємні дотики, моменти, секрети, сексуальне насильство і як, кому і про що можна і потрібно розповідати.


Ґжеґож Касдепке - Велика книга почуттів


Збірка потішних оповідань про пані Мілку, клоуна, особливу виховательку і допитливих шестирічок із дитячого садочку. Коли дитина дорослішає, її потрібно вчити не тільки фізіологічним змінам, але й почуттям. У книзі багато історій про ревнощі, смуток, зневагу, сором, повагу, ненависть, любов. Окремий розділ розповідає, звідки беруться діти, – і більшість батьків просто в захваті від того, як книжка відповідає на це незручне питання.



Photo: "Діти в місті"


Юлія Смаль - Я і він. Про хлопчаче без секретів


Ця прекрасна книга розповідає про допитливого хлопчика Макса, який цікавиться незручними темами. Тут небагато ілюстрацій, проте авторка підіймає багато питань, які цікавлять хлопчиків в цьому віці. Зокрема, розповідає, як ставитися до своєї інтимності, розповідає про гігієну та вчить культурі і повазі до інших.


Елеонора Барзотті - Людина. Велика книжка для найменших


В цій книзі зібрано купу відповідей на найрізноманітніші дитячі питання. Звідки беруться діти? Як дитина потрапляє до маминого животика? Чим хлопчики відрізняються від дівчаток? А окрім цього, італійська авторка вчить дітей уважно ставитися до свого здоров’я та харчування.



Photo: "Діти в місті"


Хосе Р. Діас Морфа та ін. - Звідки я взявся? Правдиві відповіді на «незручні» запитання


Одна з найсучасніших книг про сексуальність, написаних для дітей. Тут є чудові ілюстрації, прекрасний текст, вся інформація подана легко та делікатно. Автори розповідають про статеві органи, фізіологію, доторки, зачаття, вагітність. Книга також має окремий словничок, де батьки швидко знайдуть відповідь на неочікуване запитання дитини, наприклад, що таке презерватив?


Аніта Найк, Філ Вілкінсон - Як я дорослішаю


Автори створили неймовірні посібники для дівчат та хлопців, де розкрили весь шлях дорослішання. Книжки бувають окремо для дівчат, окремо для хлопців. Ці посібники – провідники у світ дорослішання. Наче мапа, книжки прокладають шлях і готують дітей до фізіологічних та емоціональних змін.

Треба відзначити, що в кінці кожної книги є розділ, який розповідає, як дорослішають діти іншої статі. І це класно, адже допомагає дітям розуміти інших.



Photo: "Діти в місті"


Читайте також: Stop ​​sexting: правила онлайн безпеки для підлітків





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук