Печія в горлі: причини та симптоми


Опубліковано 29 Березень 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Печія в горлі: причини та симптоми


Печія в горлі: причини та симптоми

Photo: Freepik


Печія може маскуватись під багатьма симптомами. Хтось описує її, як печіння та біль у грудях над сонячним сплетінням, інших турбує сильна печія в горлі та неприємний присмак у роті. В будь-якому разі людина бажає позбутись дискомфорту та зрозуміти, що з нею відбувається.


Коли печія у горлі причини


Печія в горлі може з’являтись під впливом багатьох чинників. Викликає печію кислота, що міститься в шлунку. Коли вона потрапляє в стравохід, обпікає слизову, при цьому відчувається печіння в горлі, грудях. Чому так відбувається?

Стравохід закривається з двох боків м’язовими сфінктерами. Вони направляють іжу та питво в потрібному напрямку з глотки через стравохід в шлунок. Робота м’язів цих органів називається перистальтикою. Коли вона порушується, відбувається зворотній закид кислоти, яка знаходиться в шлунку.

Вона дуже агресивна, бо містить:

  • харчові ферменти;
  • аміак;
  • органічні кислоти;
  • соляну кислоту.

Ці компоненти забезпечують якісне травлення людському організму. При цьому здорова слизова оболонка шлунку захищена від них. А ось внутрішня поверхня стравоходу не має спеціального слизового захисту, тому коли на неї потрапляє вміст шлунка, виникає подразнення.


Печія у горлі: причини


Що може призвести до такого подразнення? Є декілька факторів, що можуть викликати печію:

  • переїдання, коли шлунок занадто переповнений, сфінктер стравоходу не може стримувати його вміст;
  • продукти та препарати, що можуть подразнювати шлунок. До них відносяться алкоголь, кава, газовані напої, гостра та кисла їжа, деякі таблетки;
  • захворювання ШКТ, рефлюкс, гастрит, виразка;
  • вагітність. На третьому триместрі плід давить на внутрішні органи та викликає тим самим порушення перистальтики. Це єдиний стан при якому часті рецидиви печії можна вважати природними.

Якщо симптоми виникають не періодично, а мають регулярний характер, варто звернутись до гастроентеролога. Лікар назначить обстеження, щоб виключити важкі захворювання та за необхідності призначить відповідне лікування.


Перша допомога при печії


Коли печія виникає раптово, потрібні дієві та безпечні ліки, які можуть швидко прибрати неприємні симптоми. Таблетки Ренні від компанії Байер належать до антацидів, що нейтралізують соляну кислоту. Засіб безпечний та надійний: жувальна таблетка швидко розчиняється та починає діяти за лічені хвилини безпосередньо в стравоході. Таблетки можуть бути з апельсиновим, м’ятним або ментоловим смаком. Вони випускаються в зручних бластерах, які можна носити із собою.


*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Ренні з ментоловим смаком, №24 UA/7798/01/01 від 22.12.2017; Ренні з апельсиновим смаком, №24 UA/7799/01/01 від 08.11.2017; Ренні без цукру, м'ятні №24 UA/6025/01/01 від 31.01.2017





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук