Нежить та головний біль: лікування та профілактика


Опубліковано 12 Квітень 2023 о 13:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Нежить та головний біль: лікування та профілактика


Нежить та головний біль: лікування та профілактика

Photo: Freepik.com

 

Перші прояви застуди - це головний біль і нежить. Навіть без підвищення температури та інших неприємних відчуттів вони можуть завдати чимало неприємностей. Як працює механізм виникнення головного болю при нежиті, як краще з ними боротися? Відповіді на всі запитання у нашій статті.


Чому при застуді болить голова


Найчастіше застудні захворювання мають вірусну природу. При проникненні до організму патогенної мікрофлори починається інтоксикація. Саме цей процес викликає головний біль (1).

Підвищена температура може спровокувати напади болю в голові. При цьому часто підвищується внутрішньочерепний тиск, що спричиняє дискомфортні відчуття. Найчастіше в цьому випадку сильно болить потилиця.

Нежить виникає через запалення приносових пазух, розвивається закладеність носа і набряк, цей процес також провокує головний біль. Як і надто інтенсивне та часте сморкання (2).


Якщо людина страждає від мігрені, застуда також може стати причиною болю.


Як позбутися головного болю


Якщо через нежить при застуді або синуситі почався головний біль, необхідно відразу вживати заходів. Насамперед, хворому необхідний спокій. Найкращим рішенням буде прилягти, приглушити світло та виключити гучні звуки. Також лікарі рекомендують:

  • прийняти знеболювальні на основі парацетамолу;
  • випити теплий чай чи воду;
  • зробити холодний компрес на лоб;
  • не напружувати очі.

Щоб менше сморкатися і не викликати болю в голові, також потрібно правильно лікувати нежить. Для цього підійдуть промивання носових пазух сольовими розчинами, прийом протизапальних та судинозвужувальних препаратів та інгаляції.


Заходи профілактики


Щоб уникнути такого неприємного поєднання, як нежить і біль голови, потрібно подбати про своє здоров'я заздалегідь. Лікарі рекомендують зміцнювати імунітет протягом усього року. Для цього важливо правильно харчуватись, проводити більше часу на свіжому повітрі, займатися фізичними навантаженнями. Щоб уникнути застуди, важливо вживати достатньо вітамінів і мінералів.

При поширенні вірусно-респіраторних інфекцій у громадських місцях для захисту можна носити медичну маску. Це допоможе уникнути проникнення в організм збудника хвороби повітряно-краплинним шляхом (3).


Своєчасна турбота про своє здоров'я – це найкращий спосіб уникнути зараження простудними захворюваннями та зберегти гарне самопочуття у будь-яку пору року.


Література:

  1. Calhoun K.H., Waggenspack G.A., Simpson C.B. CT valuation of the paranasal sinuses in symptomatic and asymptomatic populations // Otolaryngol. Head Neck Surg,—1991 .—Vol. 104.—P. 480-483
  2. Kliegman RM, et al. Allergic rhinitis. In: Nelson Textbook of Pediatrics. 20th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2016
  3. Назальні деконгестанти та сольові розчини для лікування ринітів у дітей: безпека та перспективи / Овчаренко Л. С., Вертегел А. А., Андрієнко Т. Г. [та ін.] // Здоров'я України. - 2008. - № 18 (1). - С. 42-43.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук