Вправи на підвищення самооцінки дитини


Опубліковано 04 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Вправи на підвищення самооцінки дитини


Вправи на підвищення самооцінки дитини

Photo: Freepik


Всі батьки хочуть, щоб їхня дитина росла впевненою, здатною та готовою долати виклики світу. Одним із найважливіших факторів у досягненні цього є здорова самооцінка. Для батьків дуже важливо розвивати та зберігати позитивне почуття власної гідності у дитини.

«Діти в місті» зібрали поради та вправи, які будуть вам корисні у цьому питанні.


Чому це має значення?


Давайте поговоримо про те, чому самооцінка має значення. Мати впевненість у собі означає вірити в себе та свої можливості. Це важливо, тому що це допомагає дітям відчувати себе добре, навіть коли все йде не так, як планується. Якщо у людини висока самооцінка, вона, швидше за все, братиметься за виклики та пробуватимете щось нове. Це також допоможе їй знайти друзів і побудувати здорові стосунки.

Самооцінка – це те, як ви ставитесь до себе, як ви бачите себе, що ви думаєте про себе і як ви себе судите. Деякі діти мають високу самооцінку і більшу частину часу почуваються добре, тоді як іншим може бути важко з впевненістю.

Хороша новина полягає в тому, що є вправи, які ви можете робити, щоб підвищити самооцінку дитини. Це буде дуже корисним для її майбутнього.


Читайте також: Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Як підвищити самооцінку



Photo: Freepik


Складіть список сильних сторін

Складіть список усіх речей, які дитина вміє і гарно робить, незалежно від того, наскільки вони маленькі. Можливо, ваша дитина чудовий художник, гарний слухач або швидкий бігун. Зосередьтеся на тому, у чому вони хороші, і відзначте її унікальні таланти.


Практикуйте позитивну саморозмову

Те, як ми розмовляємо з собою, може мати великий вплив на наше самопочуття. Замість того, щоб бути суворою до себе, нехай дитина вчиться говорити із собою так, як розмовляє з другом. Нехай буде доброю, підбадьорює себе та підтримує.


Подбайте про себе

Вживання здорової їжі, достатній сон і регулярні фізичні вправи можуть допомогти почуватися краще. Коли людина дбає про своє тіло, вона показує собі, що варта кращого.


Ставте досяжні цілі

Встановлення цілей і робота над ними може допомогти зміцнити впевненість. Починайте з малих цілей і рухайтеся вперед. Нехай дитина відзначає свій прогрес на цьому шляху.


Пробуйте нові речі

Вихід із зони комфорту може бути страшним, але це також допомагає зміцнити впевненість. Незалежно від того, чи це спроба нового виду спорту, чи вступ до шкільного клубу, заохочуйте дитину спробувати щось нове.


Вправа «Сонечко»


Photo: Freepik


Ця вправа допомагає діагностувати та коригувати уявлення про себе. Вона полягає у малюванні дитиною сонечка. Необхідно намалювати сонце з промінчиками, після чого розповісти про нього. Задавайте дитині питання: «Яке сонечко?», «Які у нього особливості?».

Після цього запропонуйте дитині підписати сонце своїм ім’ям, а кожний промінчик - іменами якостей або здібностей дитини. Ця вправа дозволяє дитині розмірковувати про свої позитивні сторони та відчувати власну важливість та цінність, що сприяє формуванню здорової самооцінки.

Якщо дитині складно дається вправа, допоможіть їй. Скажіть, що вважаєте її чуйною та доброю або веселою та активною. Ваше завдання – допомогти дитині підписати кожен промінчик. Ви також можете залучити до цієї вправи рідних та близьких, щоб вони додали до малюнка свої промінчики з якостями, які цінять в дитині.


Пам’ятайте, що формування самооцінки потребує часу та практики. Не будьте надто суворими до дитини, якщо не побачите результати відразу. Продовжуйте працювати і будьте терплячі. Доклавши трохи зусиль, ви будете на шляху до того, щоб ваша дитина почувалася впевненіше.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як сформувати у дитини нормальну самооцінку – поради психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук