До якого віку дитині потрібно їздити на авто в автокріслі


Опубліковано 29 Травень 2023 о 19:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Різне >  До якого віку дитині потрібно їздити на авто в автокріслі


До якого віку дитині потрібно їздити на авто в автокріслі

Photo: allo.ua


Багато батьків в Україні усвідомлюють, що перевозити дітей в автомобілі потрібно лише в спеціальних автокріслах, згідно з правилами дорожнього руху. Однак багато хто з них не повністю розуміють тонкощі використання дитячого сидіння, спираючись на застарілі правила або свої особисті відчуття. У цій статті ми розповімо про те, як і в яких випадках слід правильно використовувати автокрісло, щоб уникнути отримання штрафу за неправильне перевезення дитини та забезпечити належні умови в авто для маленького пасажира.


Використання дитячого автокрісла в Україні


Зараз діють правила перевезення, згідно з якими, вік дітей не впливає на обов’язкове використання дитячого автокрісла. Батьки повинні використовувати його до тих пір, поки зріст дитини не сягне 145 сантиметрів. Після цього вона може користуватися звичайним сидінням автомобіля та штатним ременем безпеки. 

Згідно з правилами дорожнього руху, на передньому сидінні дозволено перевозити дітей від народження до 3-річного віку, якщо вони поміщаються у спеціальне крісло-люльку.


Однак для цього треба виконувати дві головні умови: встановити дитяче крісло в авто проти напрямку руху та вимкнути фронтальну подушку безпеки пасажира.


Правила дорожнього руху не обмежують можливість встановлення звичайного автокрісла на переднє сидіння, якщо всі необхідні кріплення наявні. 

Батьки мають встановити сидіння, підібране під вік, вагу та зріст дитини. Є 4 основні категорії автокрісел:

  • 0+ – до 13 кг;
  • 1 – до 18 кг;
  • 2 – до 25 кг;
  • 3 – до 36 кг.

Варіативність моделей дозволяє підібрати варіант для малюків будь-якої комплекції та комфортно перевозити їх до 10-річного віку. Є функціональні моделі-трансформери, конструкція яких адаптується під пасажира згідно з його зростом. Тож можна придбати одну модель від 1 року та трансформувати її до 8-річного віку, поки не знадобиться бустер або потреби у спеціальному сидінні взагалі вже не буде. 


Порушення умов перевезення дітей та відповідальність


Отже, можна зробити висновок, що перевезення дитини на передньому сидінні автомобіля допускається за умови використання відповідного типу автокрісла до певного зросту. Заборонено перевозити будь-яких пасажирів, включно з дітьми, на руках. Малюк повинен сидіти або у спеціальному автокріслі, або бути пристібнутим паском безпеки на звичайному сидінні.


Якщо розглядати питання щодо штрафів за перевезення дітей на передньому сидінні, то це включається до тієї самої статті КУпАП, яка передбачає порушення правил перевезення дитини взагалі, таких як відсутність автокрісла або непристебнута дитина. У цьому випадку існують два типи штрафів:

  • 510 грн за перше порушення правил перевезення дитини протягом року.
  • 850 грн за повторні порушення правил перевезення дитини вже вдруге або більше разів протягом року.


Користуйтеся дитячим автокріслом, аби зберегти життя своїй дитині. Вибирайте товар на Алло.Юа у Львові. І нехай ваші поїздки будуть безпечними, комфортними та сповнені задоволенням.

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук