Хриплий кашель у дитини: причини, симптоми, лікування


Опубліковано 20 Липень 2023 о 14:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Хриплий кашель у дитини: причини, симптоми, лікування


Хриплий кашель у дитини: причини, симптоми, лікування

Photo: Freepik


Як тільки дитина починає кашляти, більшість батьків впадає у паніку. Але поява цього симптому не завжди є ознакою запалення легенів, він виникає і при звичайній вірусній інфекції (ГРВІ), алергії, прорізуванні зубів, нежиті. Дуже часто вже за характерним звучанням можна припустити діагноз.

Хриплий кашель у дитини – це ознака скупчення слизу у дихальних шляхах. Правильне лікування, призначене педіатром, допоможе швидко полегшити стан малюка.


Чому виникає хрипкий кашель?


Коли в дихальних шляхах накопичується велика кількість мокротиння, вона вібрує, «бентежить» під час кашлю або глибокого дихання. Це добре чутно фонендоскопом під час огляду дитини. Але іноді і фонендоскоп не потрібен – характерні хрипи прослуховуються, якщо прикласти вухо до грудної клітки чи навіть з відривом.

Хриплий кашель говорить про те, що мокротиння досить густе, воно прилипає до стінок бронхів і не виводиться. Але якщо попросити дитину добре відкашлятися, хрипи можуть зменшитися, хоч і не зникають. Повне зникнення хрипів після кашлю свідчить про скупчення слизу в гортані.[1]

Зверніть увагу: якщо у дитини раптово з'являється сиплий голос, а характер самого кашлю змінюється, він стає «гавкаючим», слід негайно показати дитину педіатру. Це ознаки ларинготрахеїту (запалення гортані та трахеї). У маленьких дітей ларинготрахеїт небезпечний розвитком сильного набряку дихальних шляхів та його стенозом (звуженням), що зумовлює задуху.[2]


Симптоми



Photo: Freepik


Хриплий кашель вважається продуктивним, вологим. Мокрота при ньому відходить, але в невеликій кількості, так як бронхіальний секрет занадто в'язкий і липкий, він накопичується в бронхах. Також дитина часто скаржиться, що в неї болить горло через постійні спроби відкашлятися.

Крім кашлю, при бронхіті часто спостерігаються червоне горло, погане самопочуття, підвищення температури, слабкість, порушення апетиту.

Мокрота зазвичай має біло-жовте або зелене забарвлення, вона густа, часто з неприємним запахом.


Лікування хрипкого кашлю


Густе мокротиння потрібно обов'язково розріджувати, оскільки його скупчення в бронхах посилює запальний процес, сприяє розмноженню бактерій і може призвести до пневмонії.

Педіатри радять розпочинати лікування з немедикаментозних методів:

  • багато пити;
  • дихати зволоженим повітрям;
  • виконувати вібраційний масаж та дренажну гімнастику.

Зверніть увагу: найкраще мокрота відходить у лежачому положенні на животі (голова знаходиться нижче рівня ніг), якщо при цьому акуратно постукувати кінчиками пальців по спині.

Але якщо цих заходів недостатньо, лікар призначає ліки. Для лікування малюків зазвичай використовують ефективні та безпечні рослинні препарати – такі як Бронхіпрет® (виробник – німецька фармацевтична компанія Біоноріка).

Ці натуральні ліки знімають запалення, розріджують і виводять мокротиння, швидко заспокоюють кашель. У вигляді сиропу препарат дозволено дітям з 2 років (тільки за призначенням лікаря).[3]

Бронхіпрет® – ефективний та безпечний засіб для лікування хрипкого кашлю у дітей.

Список літератури:

  1. Спеціалізований медичний портал Health-ua.com. Стаття «Гострий бронхіт у дітей: принципи діагностики та терапії»
  2. Спеціалізований медичний портал Health-ua.com. Стаття «Гостра обструкція дихальних шляхів у дітей: сучасні принципи невідкладного лікування»
  3. Державний регістр лікарських засобів. Бронхіпрет® сироп. Інструкція


*Самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів потрібно проконсультуватися з лікарем.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук