Застуда: чим лікувати


Опубліковано 29 Серпень 2023 о 16:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Застуда: чим лікувати


Застуда: чим лікувати

Photo: freepik.com


Застуда - досить неприємне явище, що викликає погіршення загального стану і, відповідно знижує рівень працездатності. Для його усунення призначається симптоматичне лікування. Наприклад, при закладеності носа, призначають краплі або спрей, такі як Нафтізін, Ринозалін, Фармазолін* та інші. Додатково використовуються і народні засоби, що сприяють швидкому одужанню та запобігають виникненню ускладнень.


Основні принципи лікування простудних захворювань


Щоб швидше повернутися до нормального повноцінного життя, при застуді рекомендується дотримуватися кількох правил:

  • Пити багато рідини. Гарячі напої, такі як трав'яні чаї, теплий лимонад, кип'ячена вода з медом, сприяють виведенню з організму токсинів, зволоженню слизових оболонок, полегшують кашель, попереджають розвиток зневоднення.
  • Полоскання горла. Гарячий чай з медом та лимоном, або розчин солі в теплій воді допомагають пом'якшити слизову оболонку гортані та зменшити подразнення.
  • Пара. Вдихання пари над каструлею з гарячою водою сприяє поліпшенню дихання. Можна скористатися небулайзером та зробити інгаляції.  
  • Відпочинок. Важливо дати організму час для відновлення. Бажано збільшити тривалість сну і дотримуватися постільного режиму.
  • Протикашльові засоби. Призначаються препарати залежно від характеру кашлю (сухий, вологий).
  • Противірусні засоби: У деяких випадках застосування противірусних ліків може прискорити одужання. Однак, варто проконсультуватися з лікарем.
  • Зволожувачі повітря. Використання зволожувача допоможе підтримувати оптимальний рівень вологості у приміщенні.
  • Правильне харчування. Збалансоване харчування, багате на вітаміни і мінерали, дозволить активізувати роботу імунної системи, що прискорить одужання.
  • Гарячі компреси (при нормальній температурі тіла). На груди або спину можна покласти грілку або компрес, що зігріває. Це дозволить зняти м'язову напругу та знизити больовий синдром.

Якщо стан стає гіршим або незважаючи на всі дії не стає легшим, рекомендується відвідати лікаря.


Домашні рецепти від застуди


PvYOcJugVmUpTVZ8BUSamdczlhlhTwUDpZo4R4ygIWRVmd4gf3DJdlyrbx_pX9tqOOjj0EYc_Tlmhgyy30RxutBHX8p_vrnW5hrRnYgSWCECaWThiJrGYDOAN0acdqvRSV6lDIjNxPEtI_b9Bi5nsZ4

Photo: freepik.com


Позбутися хворобливого стану допомагають і засоби народної медицини, які можна швидко і легко приготувати:

  1. Гарячий медово-лимонний чай. Напій сприяє зволоженню горла та зменшенню кашлю, а в лимоні міститься велика кількість вітаміну C, необхідного для покращення імунітету.
  2. Молоко з прополісом. Цей бджолиний продукт забезпечує сильний протизапальний ефект. Достатньо додати невелику його кількість у 250 мг теплого молока. Напій бажано випити ввечері, перш ніж лягати спати.
  3. Часниковий настій. Ця цибулинна рослина має антибактеріальну дію. Декілька подрібнених зубчиків заливається окропом і настоюється. Щоб напій був приємнішим на смак, можна додати до нього мед.

Використовувати рецепти народної медицини можна у тому випадку, якщо немає алергії на будь-який компонент, який використовується для приготування лікарського засобу.

 

*Самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів слід проконсультуватися з лікарем.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук