Пробіотики у світлі доказової медицини


Опубліковано 23 Жовтень 2023 о 18:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Пробіотики у світлі доказової медицини


Пробіотики у світлі доказової медицини

Photo: enterol.ua


Останнім часом зросло зацікавлення профілактичними методами лікування, які часто в собі містять застосування пробіотиків. Ці засоби превентивної медицини мають важливі переваги перед нетрадиційними варіантами, оскільки результати ефективності базуються на рандомізованих дослідженнях та метааналізах. Таким чином лікарям та пацієнтам надають можливість користуватись перевіреними препаратами, що не тільки заощаджує кошти, а й зберігають здоров’я.


Головні напрямки застосування пробіотиків


Найчастіше призначають пробіотики для кишківника, оскільки це їх основне призначення — нормалізація травлення та усунення проявів дисбактеріозу. Але є й інші не менш важливі напрямки застосування пробіотичних засобів, які варто розглянути детальніше:

  1. Діарея — може розвинутись на фоні різних захворювань і часто пов’язана з порушенням пристінкового травлення кишківника. Особливо поширена антибіотикоасоційована діарея, оскільки сьогодні пацієнти доволі часто безконтрольно використовують протимікробні засоби. Згідно з різними дослідженнями, найкраще себе показали Lactobacillus rhamnosus та Saccharomyces boulardii CNCM I-745. Останні представлені при необхідності рекомендують не тільки дорослим, а й дітям починаючи з грудного віку. Читайте більше про пробіотики для кишківника на Еnterol.ua*. 
  2. Постковідний синдром — став причиною багатьох ускладнень, тому науковці особливо детально зайнялись вивченням цієї теми. Виявилось, що вкрай важливо захищати мікробіом кишківника та легень. Саме ці органи найбільше контактують з різними факторами зовнішнього середовища, тому підтримка їх нормальної роботи дуже важлива. Але при посиленому застосуванні тих же антибіотиків більшість корисних бактерій в організмі людини знищується, що призводить до зниження захисних сил та виникнення ряду ускладнень.

Це лише ключові напрямки застосування пробіотиків. Додатково пробіотичні засоби, зокрема Ентерол®, довели свою ефективність при терапії закрепів, кишкових колік у немовлят, респіраторної інфекції, атопічних та алергічних дерматитів.


Чим особливі метааналізи та рандомізовані дослідження?


Важливо відзначити, що сучасні високоякісні дослідження проводяться максимально конфіденційно: рандомізованим, подвійно сліпим, плацебо контрольованим методом. При таких спостереженнях лікарі та пацієнти не знають, що й коли приймають, тому з їх сторони який-небудь вплив просто неможливий. До того ж такі дослідження часто проводяться по два-три роки підряд, до них можуть залучати клініки по всьому світу. Це все коштує великих грошей, тому тільки впевнені у своїх препаратах компанії можуть погодитись на подібні тестування.

В результатах таких аналізів зазвичай вказують конкретні штами та комбінації пробіотичних мікроорганізмів. На цій основі часто починаються маніпуляції, коли недобросовісні чи мало обізнані лікарі починають говорити про переваги або недоліки пробіотиків не вказуючи конкретно, який штам чим відзначився, а зазначається все в загальній масі. Зрештою, правду неможливо приховати, тому дійсно ефективні пробіотики будуть продовжувати допомагати пацієнтам підтримувати своє здоров’я на належному рівні.


*самолікування може бути шкідливим для вашого здоровʼя. Перед початком прийому будь-який лікарських засобів чи медпрапаратів слід проконсультуватися з лікарем.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук