Як підготуватися до письмового твору на ДПА з української мови?


Опубліковано 20 Листопад 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Освіта >  Як підготуватися до письмового твору на ДПА з української мови?


Як підготуватися до письмового твору на ДПА з української мови?

Photo: optima.study


Коли йдеться про державну підсумкову атестацію з української мови (ДПА), важливо зберігати спокій. Але це не привід відкладати все на останню хвилину, ігнорувати курси чи сподіватися, що «все якось само собою складеться». Ловіть кілька порад, які стануть вам у пригоді.


Загальні рекомендації для випускників


Насамперед варто серйозно підійти до підготовки. Розплануйте свій час і складіть розклад, який дозволить вам повторити шкільний матеріал і покращити письмові навички. Вчасна підготовка — це половина успіху, можливість зменшити тривогу й підвищити впевненість у собі.

Також не соромтеся звертатися по допомогу. Ви можете вибрати курси підготовки до ДПА з української мови, щоб заручитися підтримкою досвідчених вчителів і обмінятися думками з іншими учнями, які теж готуються до цього випробування.


Photo: optima.study


5 дієвих порад щодо написання твору


    1. Повторюйте граматику та постійно збільшуйте лексичний запас. Це можна зробити самостійно або на курсах підготовки до ДПА з української мови. Зазвичай курси забезпечують структурований підхід до підготовки, що значно полегшує процес і підвищує його ефективність. Курси підготовки до ДПА з української мови допомагають зрозуміти (а не зазубрити) правила, розібратися зі словами-виключеннями та засвоїти ази пунктуації. Все це корисно для написання зв'язного тексту й виконання інших завдань з української мови.
    2. Знайдіть приклади в українській літературі. У письмовій роботі на ДПА вам доведеться аргументувати свої висновки прикладами з художньої, наукової чи публіцистичної літератури. Не забувайте — важлива не кількість прочитаних книг, а вміння впевнено користуватися наявним літературним матеріалом. У період підготовки до ДПА з української мови можна вивчити афоризми, яскраві цитати видатних людей. Цей матеріал стане в пригоді не тільки при розкритті ключового поняття, але і як вступ або висновок.
    3. Зрозумійте структуру. На будь-яких курсах підготовки до ДПА вам розкажуть, що твір складається з трьох пунктів: вступу, основної частини й висновків. Вступ і висновок мають складати не більше третини всього тексту. При написанні важливо дотримуватися цієї структури, щоб не порушувати логіку розповіді. Для цього потрібно навчитися правильно оформлювати кожну частину тексту.
    4. Практикуйтеся. Нехай це звучить банально, але для того, щоб написання твору на ДПА з української мови не викликало труднощів, треба регулярно займатись. На курсах підготовки до ДПА з української мови учасники зазвичай тренуються на матеріалах попередніх років і роблять детальний розбір усіх можливих помилок. Чим більше тренувальних текстів ви напишете на курсах зараз, тим більше шансів, що під час іспиту вам трапиться вже опрацьована тема.
    5. Читайте чужі роботи. Приклади успішних робіт допоможуть зрозуміти, як розкривати проблему. Немає нічого поганого в тому, що ви ознайомитеся з готовими текстами. Головне – не видавати чужі думки за свої.


      Тримайте курс на успіх!


      Пам’ятайте: щоб добре написати твір з української мови на ДПА, не потрібні ані талант письменника, ані видатні творчі здібності. Вам достатньо повторити теорію й ретельно підготуватися на курсах підготовки до ДПА з української мови чи самостійно. Успіхів!





      Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


      Пошук