Локшина швидкого приготування: чого ви не знали


Опубліковано 19 Лютий 2024 о 14:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Харчування >  Локшина швидкого приготування: чого ви не знали


Локшина швидкого приготування: чого ви не знали

Photo: maudau.com.ua


Найпростіший і найшвидший спосіб пообідати поза домом - купити склянку з локшиною швидкого приготування і залити її окропом. Сьогодні така їжа продається практично у всіх куточках земної кулі та користується колосальною популярністю: щорічно у світі з'їдають близько 100 мільярдів порцій локшини швидкого приготування. Але не всі знають, хто і коли винайшов цю страву. Розкажемо у статті.


Історія винаходу локшини швидкого приготування


Рецепт локшини швидкого приготування придумали ще за правління китайської династії Цин: тоді смужки з тіста обсмажували в олії і висушували, після чого їжа могла зберігатися досить довго, а для її приготування достатньо було залити окропом. Але особливої популярності ця продукція не набула. І лише в середині XX століття японець тайванського походження Момофуку Андо вирішив винайти локшину, яку можна буде готувати швидко та просто. Андо розпочав розробку страви, експериментуючи з тістом та бульйоном. Спочатку він намагався замочувати смужки тіста в курячому бульйоні, але в результаті дійшов висновку, що найпростіше їх обсмажувати, а потім висушувати. Наприкінці 50-х років на ринку Японії було представлено Chikin Ramen — першу локшину швидкого приготування. Новий продукт спочатку був досить дорогим через складне виробництво і коштував набагато більше, ніж традиційна гречана, рисова чи пшенична локшина. Але вже через рік після старту продажів вартість Chikin Ramen знизилася, що сприяло зростанню попиту та популяризації новинки. На початку 70-х Андо вдосконалив свій продукт, придумавши новий варіант упаковки — пінопластовий стакан, в який слід просто долити трохи кип'яченої води, а потім відразу вживати готове блюдо, не викладаючи його на тарілку. У 2005 році Андо винайшов вакуумну упаковку для свого продукту, щоб його можна було їсти у космосі. Першим новинку на навколоземній орбіті скуштував астронавт Ногучі. Космічна локшина трохи інша: вона тонша і готується без використання окропу.


Цікаві факти про локшину


Найбільше порцій обсмаженої та висушеної локшини їдять у Китаї — за рік близько 42 мільйонів. На другому місці стоїть Індонезія, на третьому – Індія, а на четвертому – Японія, де щорічно споживають понад 5,5 мільйона порцій. В Україні ця страва також популярна, але все ж таки частіше українці купують в маркеті важливих штук Maudau класичну локшину. Згідно з проведеним у 2000 році опитуванням, більшість японців вважають саме локшину швидкого приготування головним національним винаходом XX століття. В Осаці працює музей, присвячений локшині швидкого приготування. Це інтерактивне місце, де відвідувачі можуть самостійно зробити, а потім з'їсти популярну страву. Також під час екскурсії розповідають багато цікавого про локшину – наприклад, сьогодні існує п'ять із половиною тисяч смакових комбінацій.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук