Кишенькові гроші: основні правила та стратегії


Опубліковано 22 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Кишенькові гроші: основні правила та стратегії


Кишенькові гроші: основні правила та стратегії

Photo: Freepik


У житті кожного дорослого настає момент, коли його дитина починає відчувати потребу у власних грошах. Не дивно, що на цьому етапі у батьків з’являються сумніви, щодо раціональності використання дітьми цих грошей. На сьогодні вміння керувати фінансами є важливим як для дорослих, так і для дітей.

Коли дитина починає виявляти бажання до отримання коштів на особисті витрати, це може бути поштовхом для батьків, щоб почати навчати її фінансової грамотності. Найкращим варіантом для цього є саме впровадження системи кишенькових грошей. «Діти в місті» познайомлять вас із основними правилами та стратегіями щодо кишенькових грошей для дітей. Це допоможе їм розвити фінансову грамотність і самостійність з раннього віку.


Чому кишенькові гроші - це важливо?


Кишенькові гроші для дітей – не лише чудова можливість познайомитися з власними коштами. У першу чергу – це важлива складова їхнього розвитку та процесу підготовки до дорослого життя.

  • Розвиток фінансової грамотності. Отримання кишенькових грошей дає дітям можливість навчитися основам фінансової грамотності, розвити відповідальність та навички керування ресурсами.
  • Навички планування. З часом дитина почне розуміти важливість розумного використання своїх коштів і планування витрат. Діти навчаються на власних помилках і бачать наслідки своїх рішень.
  • Позитивний вплив на самооцінку. У процесі дорослішання гроші для дитини стають чимось більшим. Вони допомагають будувати стосунки з іншими дітьми. Коли у підлітка є власні гроші, він почувається значно впевненіше. Дитина може купити собі щось модне (батьки часто не розуміють необхідності у покупці таких речей) або самостійно підготувати подарунок своїм друзям.


Основні правила



Photo: Freepik


Впроваджуючи у життя дитини систему кишенькових грошей, батькам слід одразу встановити межі та проговорити деякі правила.

  • Встановіть обмеження. Важливо визначити чітку суму, яку ви будете виділяти дитині протягом певного періоду (тиждень або місяць). Спочатку, скоріш за все, вона буде витрачати всі гроші одразу, але з часом навчиться планувати свої витрати та відкладати на особисті потреби.
  • Станьте прикладом для своєї дитини. Ви – найголовніший приклад для дитини. Вона неусвідомлено буде дивитися і наслідувати ваші дії. Тому важливо, щоб ваші власні фінансові рішення були виваженими.
  • Залучайте дитину до процесу побутових закупівель. Надайте дитині можливість самостійно купляти продукти додому. Почніть з простого хліба і поступово збільшуйте список необхідних товарів. Це допоможе дитині ознайомитись із середніми цінами на потрібні продукти.
  • Будьте лояльними. Не сваріть дитину за неправильну, на вашу думку, покупку. Дайте їй можливість бути самостійною у своїх рішеннях. Безумовно, на цьому етапі вона зробить якісь помилки (втратить гроші, витратить їх на щось безглузде тощо). Завдяки цьому дитина може набути досвіду, який допоможе їй не повторювати свої помилки у майбутньому.


Вам сподобається наша стаття: Добірка книг про фінансову грамотність для дітей


Чого робити не варто



Photo: Freepik


  • Не використовуйте кишенькові гроші як метод заохочення чи покарання. Скоріш за все, це підірве довіру до вас і викличе нездорове ставлення дитини до грошей у майбутньому.
  • Не потрібно суворо контролювати витрати дитини. Якщо у вас є якісь заборони – обговоріть це заздалегідь. Дайте дитині простір для розвитку самостійності.
  • Не давайте великих сум. Краще завчасно поговорити з дитиною про її потреби і зробити власні висновки, щодо кількості грошей, яку будете їй виділяти. З роками ця сума повинна збільшуватися, згідно до віку дитини.
  • Не нехтуйте обговоренням фінансових питань. Важливо вчасно обговорювати з дитиною важливі аспекти фінансів, такі як економія чи заощадження.
  • Не обмежуйтесь простим виділенням грошей. Використайте цю можливість для того, щоб навчити дітей новим і важливим речам.


Цікаві стратегії для батьків


Донести дитині важливість фінансової грамотності на початкових етапах може бути складно. Для кращого засвоєння подібної інформації існує велика кількість різноманітних форматів, створених спеціально для дітей.

  • Повчальні мультфільми. Навіть у дитячих мультфільмах піднімається тема витрат, заощаджень, керування грошима, їхньої цінності. Прикладом таких мультфільмів є «Смішарики» та «Звідки прийшли гроші».
  • Цікаві ігри. Сенс ігор з фінансової грамотності полягає у тому, щоб показати, як розумно і нерозумно можна розпоряджатися власними коштами. Найкращі варіанти: «Монополія», «Цукерки, рукавички, гроші».
  • Спеціальні книги. Існує велика кількість книжок, які можуть навчити дитину розуміти основи фінансової справи. Наприклад, такі книги: «Пес на ім'я Мані», Бодо Шефер; «Азбука бізнесу: пригоди Сергійка у Країні Гномів», Наталія Чуб; «Багатий тато, бідний тато», Роберт Кійосакі.


Читайте також: Корисні настільні ігри про гроші та фінансову грамотність






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук