Вибір кольору для дитячої: як інтер'єр впливає на психологічний стан малюка


Опубліковано 24 Травень 2024 о 14:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Лайфхаки для батьків >  Вибір кольору для дитячої: як інтер'єр впливає на психологічний стан малюка


Вибір кольору для дитячої: як інтер'єр впливає на психологічний стан малюка

Photo: rozetka.com.ua


Діти майже з народження розпізнають кольори та здатні реагувати на розмаїття палітри. Тому для формування здорової психіки необхідно відповідально поставитись до оформлення дитячої кімнати. Окрім того, варто підібрати меблі з безпечних матеріалів та без гострих кутів, а також з міцно закріпленими елементами. 


Вплив кольорів на психіку дитини


Діти до двох років дуже чутливі до будь-яких яскравих кольорів, тому фахівці рекомендують використовувати пастельні відтінки.


Можна підібрати дерев'яне дитяче ліжечко та від нього відштовхуватись у підборі колірної гами.


Старші діти радітимуть більш соковитим та яскравим тонам, тому варто врахувати вплив кожного кольору:

  1. Синій. Здатний заспокоювати та допомагати зняти емоційну напругу. Допомагає сконцентруватися та привести думки до ладу, що буде корисно для непосидючих дітей. Блакитний колір використовують в ігровій зоні, адже він дозволяє розслабитись та знизити концентрацію уваги.
  2. Зелений. Сприяє здоровому сну та позитивно впливає на розвиток зору. Цей колір прекрасно підходить для оформлення дитячої кімнати, адже можна стилізувати інтер'єр під казковий ліс, зоопарк чи футбольне поле. Він асоціюється з природою та спокоєм.
  3. Жовтий. Усі сонячні відтінки стають чудовим поштовхом для творчості, а також сприяють навчанню. Вони активізують роботу головного мозку та покращують настрій. Також не буде зайвим легкий інтер'єр, який візуально розширює простір.
  4. Червоний. Він дуже яскравий і заважає відпочинку, тому його використовують лише разом з іншими кольорами. Він зовсім не підходить для гіперактивних малюків, адже не дає зосередитись та відпочити. Проте малорухливим дітям допомагає набути більшої активності.
  5. Фіолетовий та рожевий. Спокійні кольори, які сприяють розвитку уяви. Їх рекомендують використовувати з пісочними відтінками, щоб знизити ефект розсіювання уваги.
  6. Білий та бежевий. Світлі кольори візуально розширюють приміщення та дають можливість доповнити інтер'єр великою кількістю яскравих деталей. Вони позитивно впливають на психіку та вселяють впевненість. У такому приміщенні можна легко сконцентруватися та відновити сили.

Рекомендують комбінувати декілька різних кольорів, щоб дитина набувала рівноваги у власних відчуттях. Можна зонувати приміщення або просто вибрати красивий візерунок.


Підбір кольорів відповідно до темпераменту дитини


Під час підбору кольорів необхідно враховувати характер дитини, адже у кожного малюка власний темперамент. Меланхоліки гостро реагують на зовнішні події, тому для них найкраще підійде нейтральний фон та декілька яскравих елементів для підвищення настрою.

Флегматики більш розмірені та впевнені у своїх настроях. Тому краще вибрати приглушені відтінки, зокрема зелений, додаючи декілька нот червоного або помаранчевого для підняття настрою. Активні сангвініки яскраво реагують на будь-які зміни, тому для них підійдуть спокійні кольори, з декількома нотами фіолетового. Холерики схильні до швидкої зміни емоцій та настрою, деякої неврівноваженості. Тому потрібно вибрати заспокійливі відтінки, зокрема зелений і білий.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук