Як часто потрібно відвідувати педіатра дитині?


Опубліковано 27 Червень 2024 о 16:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Як часто потрібно відвідувати педіатра дитині?


Як часто потрібно відвідувати педіатра дитині?

Photo: daily-med.com.ua


Планові обстеження дітей до року особливо важливі, і в цей період вони проводяться максимально часто. У міру дорослішання дитини це робиться дедалі рідше, та й ставлення батьків до таких візитів стає більш формальним. Проте регулярне відвідування педіатра залишається обов'язковою умовою з дуже вагомої причини: навіть за всієї любові й уважного ставлення до дитини ви можете проґавити початок будь-якого захворювання або відхилення. А фахівець виявить непомітні для вас симптоми, причому зробить це на ранній стадії, коли найлегше позбутися проблем. Природно, дуже багато залежить від досвіду і кваліфікації найпершого і найважливішого лікаря в житті малюка.


У цій статті ми розповімо, як частота візитів до фахівця залежить від віку дитини, і що робить педіатр на прийомі. А ви можете перейти за цим посиланням, якщо вам потрібен висококваліфікований педіатр у Дніпрі: https://daily-med.com.ua/uk/konsultativnyj-priem/pediatr

 

Як часто ходити з дитиною до педіатра?


Після виписки з пологового будинку вам потрібно одразу ж зв'язатися з вашим педіатром або сімейним лікарем, щоб узгодити перший огляд. Можете записатися на прийом до фахівця клініки Daily Medical. Під час візиту лікар проконсультує щодо правильного годування та догляду за дитиною. Після оцінки грудного вигодовування може виникнути необхідність коригування для додавання необхідних малюкові нутрієнтів.

Багато батьків цікавляться, чи потрібно щомісяця ходити до педіатра?

Відповідаємо: протягом першого року життя це потрібно робити обов'язково. У перший місяць лікар і медсестра мають провести по два огляди дитини. У цей період оцінюється загальний стан малюка, розробляється план щеплень, батьки отримують необхідні консультації. Протягом першого року контролюється рівень розвитку малюка. 

Далі стандартний алгоритм відвідувань такий:

  • У 18 і 24 місяці (раз на півроку на другому році життя);
  • У 36 місяців і далі раз на рік до 18 років. 


Якщо відвідування педіатра до року усвідомлюється як необхідний захід усіма батьками, то в міру дорослішання дитини важливість таких візитів уже не здається настільки значущою. Але це не так. Наприклад, підлітки переживають бурхливі зміни у своєму організмі внаслідок інтенсивного росту, і контроль фахівця необхідний. Ну, і за будь-яких погіршень самопочуття потрібно не відкладаючи записуватися на прийом до лікаря. Робіть це без зволікання, оскільки легше позбутися проблеми на самому початку розвитку, ніж боротися з патологією, яка цілком оформилася. 

 

Які аналізи важливі для дитини в перший рік життя?


Ми відповіли на запитання, коли йти до педіатра після народження, але багато батьків турбуються також щодо аналізів, які може призначити фахівець на прийомі. Поспішимо заспокоїти - їх не рекомендується призначати до досягнення 9 місяців. Якщо малюк здоровий, вони й не потрібні. У будь-якому разі їх призначає тільки лікар за наявних показань. Спеціаліст може вдатися до консультації суміжного фахівця або інструментальних і лабораторних методів досліджень:

  • зішкріб на ентеробіоз;
  • оглядова рентгенографія;
  • загальний аналіз сечі, аналізи калу; 
  • аналіз крові клінічний;
  • біохімія крові;
  • УЗД;
  • ЕКГ;
  • та інші.

Як проходить огляд маленького пацієнта?


Під час першого огляду в клініці Daily Medica лікар проводить опитування, з'ясовуючи інформацію про проходження вагітності та пологів, наявність соціально-небезпечних або спадкових захворювань у родичів і шкідливих звичок у батьків, труднощі/особливості годування тощо.

Огляд під час кожного візиту включає в себе:

  • заміри:
    • ваги та зросту;
    • об'єму грудей і голови;
  • оцінку стану:
    • шкіри;
    • слизових; 
    • м'язової системи;
    • лімфатичних вузлів;
  • перевірку рефлексів. 

 

Хоч графік відвідування педіатра після року вже не такий насичений, лікар все одно залишається головним помічником батьків. Він фіксує зміни в психомоторному та фізичному розвитку, оцінює стан опорно-рухового апарату та неврологічного стану, дає поради щодо годування, складає індивідуальні схеми прикорму та дає інші рекомендації. При діагностуванні та лікуванні захворювань надає допомогу у вжитті необхідних заходів. Також лікар дає дозвіл на планову вакцинацію. 

У будь-якому разі він залишається надійним союзником і порадником у всіх аспектах фізичного та нервово-психічного розвитку малюка. Правильно організована профілактика - це запорука гармонійного розвитку та здоров'я дитини. Тому не варто нехтувати візитами до педіатра. 

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук