Посібник для батьків: як правильно карати дітей та чи варто взагалі?


Опубліковано 22 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Посібник для батьків: як правильно карати дітей та чи варто взагалі?


Посібник для батьків: як правильно карати дітей та чи варто взагалі?

Photo: Freepik


Процес виховання дитини – надзвичайно складний та відповідальний етап для батьків. Наближаючись до певного віку (у кожної дитини це індивідуально), діти починають бешкетувати все частіше, хтось робить це свідомо, а хтось – ні. Саме в такі моменти перед батьками постає важливе питання: як карати дитину та чи варто взагалі? Як зробити так, щоб покарання було справедливим і водночас не завдало шкоди психіці дитини?

«Діти в місті» розглянули різні підходи до покарання дітей і підготували найбільш ефективні методи виховання, які допоможуть виростити здорових і щасливих дітей.


Навіщо взагалі карати дітей?


Покарання – це один із найпоширеніших способів виховання дітей. Більшість батьків дотримуються думки про те, що привчити дитину до дисципліни можна лише покаравши її. Погоджуватися з цією точкою зору чи ні – ваше рішення. Але, попри все, варто пам’ятати, що сенс покарання полягає у поясненні дитині понять «не можна» / «не правильно» та попередженні поганих вчинків.

У процесі дорослішання, дитина поступово буде усвідомлювати, що за всі свої дії, правильні чи неправильні, треба нести відповідальність. Застосування покарань впливатиме на вміння дитини контролювати свої дії та оцінювати їхні наслідки. Однак важливо враховувати те, що покарання повинні відповідати віку і рівню розвитку дитини. Неправильно обрані методи покарання можуть призвести до зниження самооцінки, розвитку страхів та агресивної поведінки.


Читайте також: Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога


Найпоширеніші методи покарань



Photo: Freepik


Кожна родина, обираючи прийнятний для себе вид покарання, повинна звертатися до тих, що будуть ефективними саме для них. Тут варто брати до уваги вік дитини, її характер та конкретну ситуацію. І пам’ятати, що покарання застосовується для того, щоб навчити дитину бути відповідальною і контролювати себе, а не просто карати її за помилки.


Розглянемо найпоширеніші методи покарань:

  • застосування фізичної сили;
  • крики / залякування;
  • покарання мовчанням;
  • приниження;
  • примушення до «відпрацьовування».


Усі ці варіанти – категоричне «НІ», якщо для вас важливим є збереження здорової дитячої психіки.


Краще подивитись у бік наступних способів вирішення ситуації:

  • спокійна розмова та пояснення;
  • висловлення підтримки та розуміння;
  • здорова критика в бік ситуації, а не самої дитини.


Що варто знати батькам?



Photo: Freepik


Найголовніше, про що слід піклуватися – підхід до покарань. Батьки – найкращі друзі для своєї дитини, тому підхід повинен бути продуманим до дрібниць. Треба пояснювати дитині конкретну причину покарання і те, у який спосіб вона може виправити свою поведінку. Це позитивно впливатиме на розуміння дитиною зв’язку між її діями та їхніми наслідками, а також сприятиме формуванню внутрішньої дисципліни та відповідальності.

Не менш важливим є те, що, увівши у процес виховання будь-який метод покарань, варто вміти зберігати баланс між суворістю та підтримкою. Дитина повинна відчувати, що її люблять, навіть якщо вона помиляється.

Покарання не повинні бути виключно негативними. Тобто, використовуючи систему покарань, варто вдаватися також до позитивних способів виховання. Це можуть бути заохочення та похвала за гарну поведінку, підтримка навіть маленьких успіхів дитини та мотивація рухатись далі. Це допоможе дитині зрозуміти, які вчинки є правильними, і впевнитись у тому, що батьки звертають увагу не лише на її помилки.


Читайте також: Що робити якщо дитина бреше: поради батькам






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук