Користь сніданку для організму школяра


Опубліковано 26 Вересень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Лайфхаки для батьків >  Користь сніданку для організму школяра


Користь сніданку для організму школяра

Photo: unsplash.com


Сніданок з'їж сам, обід поділи з другом, а вечеря — не потрібна. Давня приказка, яка відома багатьом дорослим. Але навряд чи дітям. Важливо пам'ятати, що сніданок — один із основних прийомів їжі, який має становити приблизно 35% від загального денного раціону. При цьому його варто насичувати білками, складними вуглеводами та клітковиною. Перший прийом їжі забезпечує організм енергією, стимулює мозкову діяльність та запобігає ожиріння у дітей.


Трохи статистики


Приблизно 60% школярів їдять уранці вдома регулярно. До старших класів відсоток таких дітей знижується вдвічі. При цьому вживання молочної продукції у учнів молодшої та середньої школи саме на сніданок не перевищує 15%, але збільшується до 40% у старшокласників. Доведено, що у 30% дітей, які відмовляються від ранкового прийому їжі, у підлітковому віці відзначаються розлади порушення у роботі травної системи та збільшення маси тіла.


Чому так важливий сніданок


Дієтологи запевняють, що якщо з ранку дитина не отримує необхідної кількості вуглеводів і білка для руху, росту та мозкової активності, то в наступні прийоми їжі, а саме в обід, полудень та вечерю, вона намагатиметься заповнити їх усіма можливими способами: вживанням солодощів, фастфуду, снеків. Наслідки, що випливають з цього: гастрит, інші патології органів ШКТ, ожиріння, вугрі.


Що краще їсти вранці


Харчування для дитини - це збалансоване поєднання складних вуглеводів, білків, жирів, клітковини. Тому вранці краще запропонувати:

  1. Будь-яку кашу. Підійде вівсяна, гречана або перлова.
  2. Сніданок на молоці. Можна використовувати покупні пластівці Несквік, магазинну чи домашню гранолу. Їх достатньо залити молоком чи йогуртом.
  3. Білкові страви. Ідеальні яєчня в хлібі, омлет з овочами чи шинкою, варені яйця, запечена риба, сирники.
  4. Бутерброди. Їх краще готувати з цільнозернового хліба з додаванням листового салату, іншої зелені, нежирного сиру, солоної риби, томатів, курки або індички.
  5. Молочні продукти. Це сир, йогурт, кефір.
  6. Не забувайте про корисні жири. Це горіхи, вершкове масло, авокадо, лляна або оливкова олія, яку можна додати до салату.

Також намагайтеся включати у сніданок школяра хоча б невелику кількість фруктів. Це клітковина, необхідна для стабільної роботи кишечника. Бажано вибирати сезонні фрукти та ягоди. Їх можна дати з собою на перекус.


Ягоди та фрукти бажано попередньо вимити та укласти в спеціальний ланч-бокс. Його можна вибрати у магазині важливих штук Маудау. Як напій для сніданку підійде домашній несолодкий компот, морс, трав'яний або ягідний чай.


Чим шкідлива відмова від сніданку


Якщо пропустити ранковий прийом їжі, у дитини може різко знизитися рівень цукру в крові. Це ризик гіпоглікемії, а також ацетонемічних станів у дітей. При регулярній відмові від сніданку знижується ефективність нервової діяльності, а також мозкова та рухова активність. При низькому рівні цукру у крові у дитини виникають сонливість, слабкість, знижується концентрація уваги.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук