Що робити, якщо у дитини виникла алергія на кошеня?


Опубліковано 23 Жовтень 2024 о 14:00

Блог Діти в місті Кривий Ріг >  Здоров'я та спорт >  Що робити, якщо у дитини виникла алергія на кошеня?


Що робити, якщо у дитини виникла алергія на кошеня?

Photo: www.aerius.com.ua

 

Алергія на кішок - один із найпоширеніших видів цієї патології. Її симптоми можуть стати справжньою неприємністю, і навіть серйозною загрозою життю та здоров'ю дітей. На жаль, трапляється так, що перспектива прощання з улюбленим вихованцем стає справжньою драмою для його власника [1]. Чи існують способи полегшити симптоми алергії на котика, щоб не відмовлятися від нього?


Чому кішка викликає алергію?


Вважають, що основною причиною алергії є котяча шерсть, але це далеко від істини. Насправді алергію викликає білок Fel D1, що міститься в котячій слині та виділеннях сальних залоз.

Кішки - охайні тварини, які витрачають багато часу на ретельний догляд за шерстю. Щодня вилизуючи свою шерсть, вони залишають на ній залишки слини – джерело сенсибілізації. Алергени поширюються по будинку з котячою шерстю, що линяє, осідаючи на килимах і меблів [2].


Які симптоми алергії на котів?


Найпоширеніші симптоми алергії на кішок – це:

  • нежить;
  • чхання;
  • сльозоточивість.

Дуже часто з'являється висип або червоні плями на шкірі, а також постійна сверблячка обличчя та рук [3].

На жаль, іноді можуть виникати і серйозніші скарги, наприклад, утруднене дихання. Симптоми алергії не можна недооцінювати, навіть якщо на перший погляд вони здаються невинними. Якщо не лікувати алергію, вона може призвести до ускладнень та серйозних захворювань дихальних шляхів, таких як астма. Алергічна реакція виникає не тільки за безпосереднього контакту з кішкою, симптоми можуть з'явитися і в тому місці, де раніше побувала кішка [1].


Чи можна вилікувати алергію на кішок?


Вам потрібно звернутися до лікаря, як тільки ви помітите перші ознаки алергії. Алерголог розповість вам усе, що потрібно знати про причини алергії та про те, як з нею боротися. Відповідні ліки, призначені лікарем, допоможуть зменшити симптоми алергії, що турбують, і зупинити подальший розвиток сенсибілізації, принаймні, до певної міри [2].

Якщо ніякі ліки, навіть ті, що відпускаються лише за рецептом, не дають бажаного ефекту, ви можете пройти курс десенсибілізуючої терапії. Правильно підібрані протиалергічні ін'єкції часто дозволяють повністю або частково позбавитися алергії.

Однак, важливо розуміти, що алергія на шерсть – це специфічне захворювання, яке продовжує викликати медичні проблеми [3]. Не завжди вдається повністю позбавитися алергії, зазвичай вдається лише зменшити деякі симптоми.


Яку кішку вибрати алергіку?


Гіпоалергенні кішки – це, на жаль, дуже гарна казка. Не існує кішки, яка ніколи не викликала б алергію, проте деякі породи викликають її набагато рідше, ніж інші. Виникнення або відсутність реакції може залежати, наприклад, від довжини вовни, наявності підшерстя та складу слини кішки.

Кішки, яких може дозволити собі алергік, - це сфінкс і девонський рекс, представники порід без підшерстя. Сибірська кішка також рідше викликає алергію, оскільки її слина містить менше білка. Найбільше алергенів виділяють некастровані коти. Тому при виборі вихованця краще віддати перевагу кішці жіночої статі [1].


Література


1. Wegienka G. et al. Lifetime Dog and Cat Exposure and Dog and Cat Specific Sensitization at Age 18 Years. Clin Exp Allergy 2011; 41(7): 979-986.

2. Chan S.K., Leung DYM. Dog and Cat Allergies: Current State of Diagnostic Approaches and Challenges. Allergy Asthma Immunol Res 2018; 10(2): 97-105.

3. Epidemiologia chorób alergicznych w Polsce (ECAP), http://ecap.pl/pdf/ECAP_wyniki_pl.pdf (dostęp: 2018.04.25).

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук